Mając na uwadze nasze zdrowie jednym z nieodłącznych elementów są właśnie dobroczynne bakteria.
Nazywa się je probiotykami i stanowią swego rodzaju fundament naszego zdrowia. Istnieje wiele badań i potwierdzeń naukowych, które podkreślają jak ważną rolę dla naszego organizmu odgrywają probiotyki.
Można je znaleźć w codziennym pożywieniu. Na dzień dzisiejszy istnieje również na rynku polskim coraz więcej suplementów diety, które mogą dostarczyć nam jakże cennych probiotyków.
Zanim jednak rozłożymy sobie te „dobre” bakterie na czynniki pierwsze, przybliżymy ich definicje.
Co to są probiotyki?
Probiotyki to według definicji FAO/WHO z 2002 roku to żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystne skutki zdrowotne. Samo słowo pochodzi z języka greckiego, gdzie „pro bios” , w tłumaczeniu na polski znaczy „dla życia”. Już sama nazwa i definicja wskazuje, że jest to coś bez czego nasz organizm nie będzie w stanie funkcjonować w sposób prawidłowy. Najczęściej mówi się o probiotykach kwasu mlekowego z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium. Jedno jest pewne. Żeby dany mikroorganizm został uznany za probiotyk musi spełnić szereg wytycznych oraz udokumentowane działanie prozdrowotne.
Szczepy drobnoustrojów, aby mogły być uznane za priobiotyk muszą spełnić kilka następujących warunków:
- wykazują zdolność adherencji (przyczepiania się) do komórek nabłonka jelit, łatwo kolonizują przewód pokarmowy,
- nie wytwarzają toksycznych produktów metabolizmu szkodliwych dla organizmu człowieka,
- są odporne na niskie pH soku żołądkowego,
- pozostają żywe w obecności żółci,
- działają antagonistycznie wobec bakterii patogennych przewodu pokarmowego,
- zostały wyizolowane z organizmu człowieka,
- wykazują stabilność i możliwość produkcji biomasy na dużą skalę,
- wykazują udokumentowany klinicznie korzystny wpływ na zdrowie człowieka (badania na ludziach z randomizacją – metoda podwójnie ślepej próby z placebo),
- mają ustaloną przynależność taksonomiczną (rodzaj, gatunek, szczep) nowoczesnymi metodami genetycznymi.
Probiotyki są na topie!
W wyniku wielu badań okazało się, że probiotyki naprawdę potrafią zdziałać prawdziwe cuda dla naszego organizmu. Potrafią przede wszystkim bardzo szybko przywrócić równowagę mikrobiologiczną w całym organizmie. Dzięki temu i za ich pomocą zabiegamy rozwojowi wielu chorób, a bakterie chorobotwórcze nie znajdą z pewnością nigdzie dla siebie miejsca. Probiotyki nie dadzą im najmniejszego pola do popisu. Probiotyki zyskały swoją popularność, gdyż są bardzo dobrym panaceum również na różnego rodzaju alergie, z którymi boryka się coraz większa część naszego społeczeństwa. Ponadto dbają o nasz układ odpornościowy. Odpowiadają za wytwarzanie enzymów trawiennych oraz uczestnictwo w produkcji niektórych witamin, np. K i z grupy B.
Kiedy powinniśmy stosować probiotyki?
Probiotyki stosujemy i powinno się stosować głównie w trakcie i po antybiotykoterapii. Ponieważ antybiotyki maja to do siebie, że ich zażywanie wyniszcza nasza florę antybakteryjną, tutaj z pomocą idą właśnie probiotyki. Są niezawodne w odbudowie flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, która za sprawą antybiotyków zostaje zdegradowana i spustoszona. Antybiotyki niszczą bakterie, których potrzebuje nasz organizm. Pożyteczne mikroorganizmy (głównie z rodzaju Lactobacillus) pokrywają szczelną warstwą nabłonek wyścielający jelita, co uniemożliwia osiedlanie się w nim szkodliwych drobnoustrojów. To zaś zapobiega pojawieniu się biegunki poantybiotykowej i paru innym problemom żołądkowym (wiatry, wzdęcia itp.).
Gdzie szukać probiotyków?
Gdzie zatem szukać tych dobroczynnych mikroorganizmów? Najprostszą odpowiedzią wydaje się być jogurt. W najbardziej podstawowej i czystej postaci – naturalnej. I tu należy zwrócić uwagę, by w jego składzie
znajdowały się żywe kultury bakterii (do najpopularniejszych z nich należą szczepy: Lactobacillus acidophilus oraz Streptococcus thermophilus). Tylko aktywne kultury bakterii mają zdolność do przeniknięcia w postaci niestrawionej do naszych jelit i tam rozpoczęcia procesu namnażania się ku przywróceniu równowagi naszej flory bakteryjnej.
Ale na jogurcie świat dobroczynnych bakterii się nie kończy, możemy je znaleźć także w naszych swojskich produktach fermentowanych jak:
- Zsiadłe mleko i kefir
- Kapusta i ogórki kiszone
- Chleb na zakwasie
I nieco bardziej egzotycznych:
- Kombucha (Azja)
- Kimczi (Korea)
- Tempeh (Indonezja)
- Arjan (Turcja)
- Lassi (Indie)
Jakie inne korzyści niosą ze sobą probiotyki?
Każdego dnia mamy do czynienia i połykamy miliardy żywych kultur bakterii. Są one niemalże wszędzie: w powietrzu, w jedzeniu ect. One zaś trafiając do żołądka zostają strawione i tym samym zneutralizowane przez zawarte w nim kwasy. Części z nich jednak udaje się przedostać dalej w postaci niestrawionej wprost do jelita. Są to zarówno szczepy bakterii chorobotwórczych jak i tych określanych przydomkiem „dobrych” czyli probiotyków właśnie. Nasze jelita stanowią dla tych drugich swego rodzaju ojczyznę. A ją jak wiemy trzeba kochać i szanować, dlatego warto zadbać o jej niepodległość względem innych bakterii wchodzących na jej teren. I to właśnie probiotyki broniąc naszej odporności, budują swego rodzaju armię gotową przeciwstawić się a nawet wyprosić z naszego wnętrza każdy niemile widziany zarazek chorobotwórczy. Cechuje je zdolność do wytwarzania niewielkiej ilości antybiotyków wykorzystywanych w walce o naszą odporność. Jeżeli zgromadzimy i utrzymamy stały ich poziom nasza flora bakteryjna zapewni nam siłę i odporność wystarczającą by cieszyć się dobrym zdrowiem przez cały rok.
Kim jestem?
Bloggerką, pasjonatką zdrowego stylu życia. Poliglotką. Kocham konie i podróże.
Założyłam bloga, aby dzielić się swoją pasją. Moje 7-letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga mi rozwijać projekt Adelia.
Kocham konie i jestem ich Trenerem, to moja druga pasja – w sumie odkąd pamiętam, zwierzęta były obecne w moim życiu.