Zgaga, wzdęcia czy zaparcia to znak, że przewód pokarmowy ogłasza alarm.
Czy Twój brzuch woła o pomoc? Masz, któryś z tych problemów?
Brzuch nie zgadza się na zbyt tłustą lub pikantną dietę, ani też na jedzenie w pośpiechu. Ze zbuntowanym brzuchem poradzisz sobie za pomocą prostych, domowych metod.
W dzisiejszym wpisie zajmę się tematem – zgagi, a w następnym wpisie o wzdęciu i zaparciu.
Czym objawia się zgaga? Czym zlikwidować zgagę? Domowe sposoby na zgagę.
ZGAGA
Czym się objawia zgaga?
Mniej więcej godzinę po posiłku czujesz, jakby ktoś wlał Ci do gardła płynną lawę. Przełyk zaczyna piec i palić. Nie pomaga szklanka wody. Zgaga może być tak silna, że ledwo dajesz sobie radę z oddychaniem. Mogą pojawić się bóle w klatce piersiowej, gorzki smak w ustach, problemy z połykaniem, ból brzucha lub w nadbrzuszu; albo nawet i wymioty.
Skąd ten problem?
Wszystkiemu winny jest tzw. zwieracz przełyku, który odpowiada za przedostanie się pokarmu do żołądka. Gdy jedzenie jest połykane, zwieracz rozluźnia się, umożliwiając treści pokarmowej dalszą drogę. Potem powinien się zamknąć. Niestety czasem mięsień działa słabiej i ten mechanizm zawodzi. Wówczas soki trawienne mogą przedostawać się do przełyku i drażnić go, dając uczucie palenia. I upsss… pojawia się wtedy zgaga.
Można temu zapobiec?
Zgadze sprzyja przejadanie się, połykanie posiłków w pośpiechu, jedzenie przed wysiłkiem fizycznym i tuż przed zaśnięciem. Dlatego warto zwolnić tempo, dzielić obfite posiłki na mniejsze porcje. A ostatni pokarm zaplanować, na co najmniej dwie-trzy godziny, przed pójściem spać.
To nasila dolegliwości zgagi
Alkohol i papierosy zwiększają wydzielanie kwasu solnego w żołądku, co powoduje zgagę. Podobnie działa kawa, herbata i inne napoje zawierające kofeinę, a także słodycze, sery żółte i pleśniowe, owoce cytrusowe z wyjątkiem cytryn i grejpfrutów oraz produkty z przetworzonej pszenicy.
Jesli nie można w ogóle z nich zrezygnować, warto przynajmniej ograniczyć ich ilość. Na indeksie znajdują się też ostre przyprawy, ponieważ podrażniają śluzówkę przełyku i żołądka.
Co na zgagę? Domowe sposoby na zgagę.
Na zgagę pomaga napar z kwiatu lipy albo ziela wiązówki blatnej, korzenia arcydzięgla lekarskiego, czy owocu jałowca.
Dwie łyżeczki suszonych ziół należy zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem przez 10 minut. Pić trzy razy dziennie przed posiłkami. Pomocny jest też kisiel z siemienia lnianego. Zalewamy jedną łyżeczkę lnu mielonego szklanką gorącej wody lub mleka. Pijemy dwa-trzy razy dziennie przed posiłkami, przez siedem dni. Potem konieczna jest tygodniowa przerwa.
Kiedy do lekarza ze zgagą?
Gdy zgaga pojawia się co najmniej dwa razy w tygodniu, a domowe sposoby leczenia nie przynoszą ulgi. Trzeba się poradzić specjalisty, jeśli pieczeniu w przełyku towarzyszą bóle w klatce piersiowej, palenie za mostkiem lub w nadbrzuszu.
Cześć! Jestem współautorką tego bloga i bardzo się cieszę, że tu jesteś!
Kim jestem?
Szczęśliwą mamą. Miłośniczką Toskanii. Blogerką z przyjemności, z zamiłowania. Pasjonatką zdrowego stylu życia, szeroko rozumianej – naturalnej pielęgnacji całego ciała. Kobietą dbającą o własne słowa, myśli i duszę. Żyjącą zgodnie z zasadą – „Wszystko do nas wraca”.
Zdrowy styl życia to moim zdaniem nie tylko zdrowa dieta (choć ma kluczowe znaczenie), aktywność fizyczna (też joga), odpoczynek, medytacja, odpowiednia ilość snu, zażywanie suplementów, ale również codzienne nawyki, które bardzo decydującą o jakości naszego życia.
Zdrowy styl życia to też pielęgnacja i stosowanie dobrych, naturalnych kosmetyków. A także codzienne dążenie do stawania się lepszą wersją samego siebie.
Zapraszam do komentowania i zadawania pytań.
Zostaw ślad po sobie 🙂