Chrom. Powoduje, że nie mamy ochoty na słodkości. Dlatego warto po niego sięgnąć, gdy chcemy schudnąć! Ale nie tylko wtedy, ponieważ chrom koi nerwy i wspiera leczenie cukrzycy.
Dobroczynny wpływ chromu na organizm ludzki odkryto dopiero ok 60lat temu. I od tego czasu, nie ustają zachwyty nad tym pierwiastkiem. Słusznie! Bo pomaga w walce z cukrzycą, miażdżycą i otyłością – chorobami, które dotykają nas coraz częściej.
Jak poznać, że jest go za mało?
Od tak, raczej nie wykonuje się żadnych badań, czy testów, w czasie których oznacza się poziom chromu w organizmie. Można jednak wywnioskować, czy mamy go pod dostatkiem. Masz duży apetyt na słodycze, miewasz trudności z koncentracją, boli Cię głowa, odczuwasz niezrozumiałe zmęczenie i rozdrażnienie, albo często biegasz do toalety?
Jeśli ten opis pasuje do Ciebie,
to możesz podejrzewać,
że brakuje Ci chromu.
Przyjrzyj się też uważnie swojej diecie. Jeśli nie jesteś fanką owoców, warzyw ani produktów pełnoziarnistych, prawdopodobieństwo niedoboru rośnie.
Zanin jednak zaczniesz łykać chromowe tabletki, upewnij się – robiąc badania krwi.
Codziennie wzbogać swoje menu w chrom. Zmiana diety powinna pomóc, bo żeby organizm dobrze funkcjonował, potrzebna jest naprawdę mikroskopijna dawka chromu.
Co jest źródłem chromu?
Oczywiście, najłatwiej sięgnąć po pastylkę. Ale podobnie, jak w przypadku innych minerałów oraz witamin – warto zmienić dietę.. Tak więc codziennie zjedz, np.
- jabłko – jedno duże (ma 0,03 mg chromu w 100g),
- wołowina – niewielki kotlet (zawartość chromu w wołowinie wynosi 0,04 mg/100g),
- ser mozzarella – kulka (zawiera 0,036 mg/100g),
- jajka – wystarczą dwa spore (0,025 mg/100g),
- sok pomarańczowy – pół litra (0,01 mg/100g).
Chromu dostarczą Ci również kasze (szczególnie grube; np. pęczak, gryczana), owoce morza, wszystkie orzechy, a także szparagi.
Choć nasz organizm potrzebuje niewiele chromu (wystarczy 0,05 mg dziennie), zaledwie co trzeci Polak ma go pod dostatkiem. Dzieje się tak, także dlatego, że jemy dużo produktów, które nie dość, że nie zawierają chromu, to przyczyniają się do zwiększonego wydalania i zużycia tego pierwiastka do przemiany materii. Na czarnej liście powinno się znaleźć m.in. białe pieczywo i biały makaron, ciasta, słodycze, słodkie napoje.
Pomaga obyć się bez słodyczy
Pewnie znasz ten scenariusz: czujesz się zmęczona, jesteś zdenerwowana, więc sięgasz po batonik lub ciastko – bo z doświadczenia wiesz, że poczujesz się lepiej. Niestety – efekt trwa krótko. Po jakimś czasie znów czujesz, że musisz sięgnąć po coś słodkiego… Podjadasz, bo nie możesz się powstrzymać. I tyjesz!!
Dlaczego tak się dzieje?
To spadek poziomu cukru (glukozy) we krwi prowokuje Cię do tego, by szybko go podnieść, zjadając łakocie. Lekarstwem na ten problem jest chrom – bo zapobiega wahaniom cukru we krwi.
Pierwiastek ten bywa więc polecany przez specjalistów, jako środek wspomagający odchudzanie. Gdy dostarczysz swojemu organizmowi tyle chromu, ile mu potrzeba, pozbędziesz się nieodpartej chęci na słodkości.
Skuteczniejszy z błonnikiem
Wysoki poziom chromu w organizmie (za sprawą dobrej diety lub łykania tabletek), spowoduje, że nie będziesz miała ochoty na słodycze. Jeśli jednak chcesz skuteczniej się pozbyć kilogramów, dodatkowo zastosuj dietę bogata w błonnik, który ogranicza apetyt. Sięgaj więc po otręby, owoce, surowe i blanszowane warzywa. Niskokaloryczna dieta – pełna chromu i błonnika plus codzienna porcja ruchu- zapewnią Ci sukces!
Dobrze służy diabetykom
Ostatnie badania nad chromem dają także wielką nadzieję diabetykom (chorym na cukrzycę). Okazuje się, że ten pierwiastek wspomaga działanie insuliny.
Nie znaczy to, że łykanie tabletek z chromem pozwala na odstawienie zastrzyków insulinowych. Daje jednak szansę na zmniejszenie dawki leków, w tym nawet insuliny.
I jeszcze jedno: Lekarze badający osoby chore na cukrzycę, które przyjmowały preparaty z chromem, zaobserwowali ciekawą rzecz! Okazuje się, że pierwiastek ten uruchamia proces, który bardzo skutecznie chroni przed miażdżycą i nadciśnieniem. To kolejny plus chromu.
Nadmiar też bywa szkodliwy – według lekarzy
Stosowanie przez jakiś czas preparatów z chromem na pewno nikomu nie zaszkodzi. Za dużo chromu w tabletkach, może spowodować gorsze przyswajanie żelaza i cynku (pierwiastków niezbędnych dla przemiany materii) oraz wywoływać zaburzenia w produkcji insuliny.
Dlatego należy ostrożnie korzystać z chromowanych suplementów diety. Jeśli jednak, już się na nie zdecydujemy, to warto wiedzieć, że najlepiej przyswajalny jest chrom organiczny – jest 25 razy skuteczniejszy niż nieorganiczny (informację o tym, jaki to chrom, znajdziesz na opakowaniu).
Cześć! Jestem współautorką tego bloga i bardzo się cieszę, że tu jesteś!
Kim jestem?
Szczęśliwą mamą. Miłośniczką Toskanii. Blogerką z przyjemności, z zamiłowania. Pasjonatką zdrowego stylu życia, szeroko rozumianej – naturalnej pielęgnacji całego ciała. Kobietą dbającą o własne słowa, myśli i duszę. Żyjącą zgodnie z zasadą – „Wszystko do nas wraca”.
Zdrowy styl życia to moim zdaniem nie tylko zdrowa dieta (choć ma kluczowe znaczenie), aktywność fizyczna (też joga), odpoczynek, medytacja, odpowiednia ilość snu, zażywanie suplementów, ale również codzienne nawyki, które bardzo decydującą o jakości naszego życia.
Zdrowy styl życia to też pielęgnacja i stosowanie dobrych, naturalnych kosmetyków. A także codzienne dążenie do stawania się lepszą wersją samego siebie.
Zapraszam do komentowania i zadawania pytań.
Zostaw ślad po sobie 🙂
Przepraszam ! mała dygresja wykonuje się badania określające poziom chromu w organizmie i to bardzo dokładnie za pomocą ANALIZY PIERWIASTKOWEJ WŁOSA , Bardzo istotny jest też poziom BORU , Magnezu i innych pierwiastków. Badanie to wykonuje laboratorium w Łodzi (wymoderowano)