Naturalna Witamina C

Naturalna Witamina C. To chwalebne ziarno przeżywało swój renesans w czasach średniowiecza oraz po drugiej wojnie światowej – stanowiło wtedy podstawę wyżywienia. Popełniono kardynalny błąd, wykluczając grykę z jadłospisów na rzecz mniej chwalebnej – pszenicy, którą w namiętny sposób dołączamy do większości posiłków. Statystyki dotyczące tej rośliny wyglądają z resztą druzgocąco. W 1918 roku w Stanach Zjednoczonych produkowano aż 400 000 ton ziarna. Obecnie jednym z czołowych producentów na rynku światowym jest Polska, która w 2011 wytworzyła 93 000 ton surowca, zajmując czwarte miejsce po Rosji, Chinach i Ukrainie.

Gryka – kiełki czy ziarna?

Nie ma standardowej definicji kiełkującego ziarna. Najprościej rzecz ujmując: to całe ziarno w fazie przejściowej od nasiona do nowej rośliny. W odpowiednim czasie, temperaturze i wilgotności nasiona zaczynają kiełkować. Ostatecznie, jeśli ziarno pozostanie w sprzyjających warunkach – z kiełkującego nasiona – powstanie nowa roślina.

Istnieją ograniczone, lecz coraz częstsze badania traktujące o zdrowotnych zaletach wynikających ze spożycia kiełków. Badacze wskazują na to; że kiełkowanie zwiększa zawartość wielu niezbędnych składników odżywczych zboża, w tym witamin z grupy B, witaminy C, rozpuszczalnego błonnika i niezbędnych aminokwasów.

Większa liczba składników odżywczych wśród ziaren kiełkowych może mieć istotne znaczenie dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Innym enzymem, który można podnieść w ziarnach kiełków, jest amylaza, która rozkłada skrobię na cukry. Wzrost poziomu amylazy może zwiększyć strawność ziarna.

Dodatkowo istnieją pewne niepotwierdzone dowody na to, że osoby z łagodną wrażliwością na gluten mogą trawić ziarna kiełków lepiej niż ziarna w całości z powodu niższej zawartości glutenu. Kiełkowanie nie w sposób całkowity eliminuje gluten, więc nie dotyczy to osób z celiakią lub z ciężką wrażliwością na gluten.

Gdzie ta naturalna witamina C?

N. Toda – w sierpniu 2003 r. zwrócił uwagę na fakt; iż w ziarnach gryki praktycznie nie występuje witamina C; podczas gdy w zielonych kiełkach pojawia się ona w znacznej ilości (do 35% w suchej masie uzyskanej poprzez ciśnieniowe wymrażanie wody). Kiełki gryki to prawdziwy skarb natury, „odkryty” przez ludzkość niejako ponownie i dopiero teraz w sposób „świadomy” – już właściwie w XXI wieku.

Zawierają większość życiodajnych substancji wcześniej wymienianych: w ziarnach; kwiatostanie i w łuskach (często jednak w ilościach większych), a nadto wiele innych składników odżywczych. Ich fenomen wyraża się także w tym, że substancje te można z gryczanych kiełków efektywnie ekstrahować ze znikomą utratą ich właściwości po skondensowaniu.

Z tych wszystkich powodów ilość witaminy C uzyskiwana efektywnie w kiełkach gryki może się wahać od kilkudziesięciu do nawet 350 mg/100g wstępnej biomasy. Proces jej suszenia wymaga jeszcze większej perfekcji. Jednakowoż najlepsi uzyskują nawet ponad 41% witaminy C w końcowej masie suchej.

Dlaczego Witamina C-olway?

Blisko 96% artykułów nabywanych przez konsumentów całego świata; to syntezowany zwykle w chińskich fabrykach z amerykańskiej dekstrozy prawoskrętny; krystaliczny kwas askorbinowy. Formę; jakiej nie znały przez milion lat nasze organizmy; a zatem źle ją przyswajają. Kolejne 3% to mieszanki tego pierwszego z witaminą ekstrahowaną z biomasy. Zaledwie zaś nikły odsetek stanowią czystej postaci preparaty roślinne. Nawet wówczas jednak biodostępność witaminy C w tych produktach jest bardzo różna.

  • Naturalna Witamina C-olway pozyskiwana jest z kiełków gryki oraz z owoców, skór i liści młodej pomarańczy gorzkiej. Nie zawiera wypełniaczy i dodatków kwasu askorbinowego, ani jego pochodnych. Jest bioorganiczna, lewoskrętna i awangardowa.
  • Witamina C jest najważniejszą z witamin życia w procesach naszego ustroju. Najważniejszą spośród setek jej funkcji biologicznych wydaje się być warunkowanie kolagenogenezy – procesu, dzięki któremu powstaje nasza tkanka łączna.

  • Witamina C-olway wdarła się szturmem do grona produktów uznanych za najlepsze w tej grupie suplementów w Europie.

Najlepszą witaminę C z gryki zamówisz tu: www.kolagen.pl/p78,witamina-c-c-olway.html

Cześć! Jestem współautorką tego bloga i bardzo się cieszę, że tu jesteś!Kim jestem? Szczęśliwą mamą. Miłośniczką Toskanii. Blogerką z przyjemności, z zamiłowania. Pasjonatką zdrowego stylu życia, szeroko rozumianej - naturalnej pielęgnacji całego ciała. Kobietą dbającą o własne słowa, myśli i duszę. Żyjącą zgodnie z zasadą - "Wszystko do nas wraca".Zdrowy styl życia to moim zdaniem nie tylko zdrowa dieta (choć ma kluczowe znaczenie), aktywność fizyczna (też joga), odpoczynek, medytacja, odpowiednia ilość snu, zażywanie suplementów, ale również codzienne nawyki, które bardzo decydującą o jakości naszego życia.Zdrowy styl życia to też pielęgnacja i stosowanie dobrych, naturalnych kosmetyków. A także codzienne dążenie do stawania się lepszą wersją samego siebie.Zapraszam do komentowania i zadawania pytań. Zostaw ślad po sobie :-)
Posts created 475

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top