Laktoferyna jest proteiną odpowiedzialną za istnienie odporności wrodzonej. Jest ona produkowana głównie przez komórki nabłonka wyścielającego gruczoły wydzielnicze.
Możemy ją spotkać w mleku karmiącej matki, w ślinie, w pocie, łzach, w nasieniu oraz w wydzielinie pochwy. W niewielkiej ilości można ją znaleźć także w osoczu krwi. Jednak największe ilości laktoferyny zawiera siara.
Akcja mobilizacja
Laktoferyna stoi na pierwszej linii frontu w walce z bakteriami chorobotwórczymi. Jej główną bronią jest zdolność do łączenia się z jonami żelaza. Powoduje to dwojakie skutki. Laktoferyna powoduje, że w środowisku zaczyna brakować żelaza, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mikroorganizmów.
W konsekwencji zaburzone zostają podstawowe funkcje metaboliczne drobnoustrojów, w tym bardzo istotna synteza DNA. Z drugiej strony laktoferyna jest wykorzystywana do produkcji preparatów żelaza o zwiększonym wchłanianiu.
W obozie wroga
Laktoferyna jest największym odkryciem ostatnich lat w dziedzinie wspierania odporności. Proteina ta stymuluje pracę fagocytów, limfocytów i makrofagów, tym samym wspierając reakcje obronne całego organizmu.
Działanie laktoferyny przyczynia się w znacznym stopniu do uszkadzania struktur ścian komórek bakteryjnych. Laktoferyna hamuje zatem rozprzestrzenianie się infekcji. Ma to duże znaczenie, zwłaszcza na początku choroby, gdy mikroorganizmy nie zdążyły jeszcze „rozpanoszyć się” w organizmie. Dzięki takiemu mechanizmowi laktoferyna jest skuteczną bronią zarówno w zwalczaniu wielu rodzajów wirusów.
Ponadto badania pokazują, że jednoczesne stosowanie laktoferyny z niektórymi lekami przeciwwirusowymi czy antybiotykami umożliwia nawet kilkukrotne zmniejszenie dawek stosowanych leków, a co za tym idzie, pozwala na osiągnięcie tych samych efektów terapeutycznych przy zmniejszonej toksyczności.
Laktoferyna znajduje szereg zastosowań we współczesnej medycynie. Jak dotąd wykazuje pomocnicze działanie w ponad 60 chorobach, m.in.: chorobie Alzheimera, stwardnieniu rozsianym, astmie, AIDS. Wiele badań wskazuje na jej działanie przeciwnowotworowe.
Wspomagające działanie laktoferyny w niwelowaniu stanów zapalnych wykorzystywane jest przy produkcji preparatów złożonych, stosowanych przy stanach zapalnych skóry, głównie w leczeniu trądziku pospolitego.
Wiadomość ze sztabu
Niestety w diecie większości współczesnych ludzi brakuje wielu substancji odżywczych, także laktoferyny. Nawet stosowanie wysokich jakościowo produktów i przestrzeganie zasad diety zróżnicowanej może nie wystarczyć. Pojawia się więc konieczność suplementacji.