Zawartość witaminy C w owocach dzikiej róży jest 10 razy większa niż w czarnej porzeczce, 30 razy większa niż w cytrynie i 100 razy większa niż w jabłkach.
Tylko trzy owoce dzikiej róży mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Dlatego postanowiliśmy pozyskać naszą Witaminę C-olway z niedocenionego, wspaniałego krzewu Rosa canina.
W owocach dzikiej róży znajduje się ponad 130 związków organicznych!
Odmiany wyselekcjonowane w Polsce należą do rekordzistów pod względem zawartości doskonale biodostępnej witaminy C.
Tak doskonały krzew narodziła nasza polska ziemia!
Dzikie róże należą do znanych roślin leczniczych stosowanych zarówno w polskiej medycynie ludowej, jak i w przemyśle farmaceutycznym.
Liczne badania fitochemiczne wykazały, że są one potencjalnym źródłem wielu cennych substancji o farmakologicznych właściwościach.
Obfitują w karotenoidy (m. in. beta karoten, likopen, ksantofile) i flawonoidy (astragalinę, izokwercetynę i tylirozyd) oraz proantocyjanidy. Zawierają witaminy B1, B2, B3,(PP), A, E i K.
Owoce dzikiej róży są także źródłem składników mineralnych, zarówno makroelementów – w tym fosforu, potasu, wapnia, magnezu – jak i mikroelementów: żelaza, miedzi, manganu i cynku.
W Danii przeprowadzono nowatorskie badania, które dowodzą, że u pacjentów cierpiących na przewlekłe stany zapalne kości i stawów, po przyjęciu sproszkowanych owoców dzikiej róży nastąpiła poprawa ruchomości stawów, a także złagodzenie bólu. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców Frederiksberg Hospital w Kopenhadze, proszkiem z dzikiej róży można łagodzić bóle związane ze zwyrodnieniem stawów! Proszek z owoców Rosa canina zawiera galaktolipid o nazwie GOPO. Łagodzi on stan zapalny w chrząstce i dlatego może być pomocny w łagodzeniu dolegliwości bólowych. Co ciekawe, GOPO ulega rozkładowi w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza, nie ma go więc w marmoladachy i innych przetworach z róży robionych w wyższej temperaturze.
Witamina C-olway
Nasz ekstrakt jest standaryzowany na 70% witaminy C, co jest wartością absolutnie unikalną w efektywności “wyciągania” naturalnej witaminy C z biomasy. No tak, zapomnieliśmy dodać… dlatego jedna saszetka zawiera aż 1200 mg witaminy C!
W suplemencie, który dla Was przygotowaliśmy, witamina C występuje wraz z flawonoidami, fenolokwasami i karotenoidami. Zawarte w dzikiej róży polifenole wykazują też działanie antyoksydacyjne.