Problemy z woreczkiem żółciowym. Znasz ten problem? O czym świadczą? Jak sobie z nimi radzić? Kiedy niezwłocznie iść do lekarza?
Skłonność do tworzenia się kamieni można odziedziczyć, niestety ja tez jestem zagrożona… Jeśli ktoś z Twoich bliskich chorował, jest duże prawdopodobieństwo, że Ty również będziesz mieć podobne problemy z woreczkiem żółciowym.
W woreczku jest magazynowana żółć produkowana przez wątrobę.
Aby pokarmy z dużą ilością tłuszczów (lub błonnika, jak w przypadku warzyw i owoców) mogły być strawione, pęcherzyk musi wydalić – jak najwięcej żółci. Ta jest transportowana drogami żółciowymi z pęcherzyka do dwunastnicy, gdzie zaczyna się trawienie. Wtedy też mogą pojawić się kłopoty.
- Podczas tej wędrówki u niektórych osób wytrącają się z żółci kryształki cholesterolu i soli żółciowych. Zbijają się one w grudki, tworząc w ten sposób tzw. złogi żółciowe, czyli po prostu kamienie.
- Mogą one mieć różną wielkość – od ziarnka piasku do włoskiego orzecha. Jeśli w pęcherzyku znajdują się kamienie, pod wpływem kurczącego się woreczka przesuwają się i powodują ból.
Czasem w ogóle nie bolą
Bywa też i tak, że kamienie nie powodują żadnych dolegliwości ani bólu. Gdy jednak pojawią się objawy, takie jak: częsta niestrawność, ciągłe „odbijanie” się pokarmu po posiłku, może to świadczyć o problemach z woreczkiem.
- Dolegliwości dają się we znaki najczęściej nocą, kilka godzin po obfitej kolacji. Najsilniejsze są, gdy zjemy czekoladę, potrawy zawierające żółtka jaj lub śmietanę.
- Mogą się też pojawić po tłustym mięsie i wędlinach, a także po zjedzeniu potraw smażonych lub po produktach z pozoru zdrowotnych – surowych warzywach i owocach.
- Jeśli dolegliwości wątrobowe, nawet niewielkie, i wydałoby się, niegroźne pojawiają się coraz częściej, a w Twojej rodzinie ktoś chorował na kamicę, powiedz o tym lekarzowi.
- Gdy kamień żółciowy zatka ujście przewodu żółciowego dochodzi do ataku kolki wątrobowej. To silny ból w podbrzuszu, idący do pleców, prawej łopatki i barku. Ulgę przyniesie ciepły kompres (termofor), czopek przeciwbólowo-rozkurczowy. Gdy silny ból i dolegliwości trwają dłużej niż 3 godziny, trzeba udać się do lekarza lub wezwać pogotowie. Utrzymujące się ostre zapalenie pęcherzyka może prowadzić, np. do zapalenia trzustki lub otrzewnej.
USG
Dzięki USG specjalista oceni wielkość pęcherzyka i grubość jego ścian, a także lokalizację i wielkość kamieni. Zaleca się także tzw. próby wątrobowe (do badania pobiera się krew). Jeśli lekarz stwierdzi obecność kamieni w woreczku, może być konieczna operacja (patrz: zabieg, operacja).
Są osoby, którzy wolą inne niż operacja metody leczenia, np. rozpuszczanie kamieni preparatami doustnymi. Jednak leczenie takie trwa miesiące, a nawet lata. Udaje się rozpuścić tylko małe złogi cholesterolowe, bez zwapnień, i to nie u wszystkich. Nawet jeśli kuracja się powiedzie, mogą powstawać nowe złogi.
Z kolei kruszenie kamieni za pomocą fali ultradźwiękowej (litotrypsja) grozi powikłaniami (kawałek kamyka może utkwić w przewodzie żółciowym i wywołać żółtaczkę lub zapalenie trzustki).
ZABIEG, OPERACJA
Laparoskopowo usuwa się pęcherzyk, kiedy lekarz nie spodziewa się żadnych komplikacji czy powikłań. Wycina się wtedy sam pęcherzyk. W dniu zabiegu można już wstać z łóżka, a w drugim – opuścić szpital. Rekonwalescencja po zabiegu trwa zazwyczaj około dwóch tygodni.
W ostrych stanach oraz gdy laparoskopia grozi powikłaniami, operację robi się tradycyjnie. Wtedy w szpitalu zostaje się kilka dni dłużej niż po laparoskopii. Dłużej też trwa rekonwalescencja po operacji, zazwyczaj do 4 tygodnia.
Warto zmienić nawyki żywieniowe, by uniknąć bólu i kłopotów
Posiłku spożywaj o stałych porach, jedz niewielkie porcje co 3-4 godziny (trzy główne posiłki oraz dwie przekąski – przed południem i po południu).
–> Zbyt długie przerwy pomiędzy posiłkami sprzyjają zastojowi żółci, a tym samym jej zagęszczaniu i powstawaniu złogów.
–> Zbyt obfite porcje również nie są wskazane – wydziela się wtedy za dużo żółci.
Pamiętaj o śniadaniu.
Nie powinno być obfite i ciężkie – lekkie służy pęcherzykowi. Kiedy jesteś bardzo długo na czczo (np. pierwszy posiłek jesz w południe), żółć w woreczku długo zalega i jest wtedy gęsta – mogą z niej tworzyć się złogi.
Sięgaj po świeże posiłki, bo dania, które są długo przechowywane i potem odgrzewane – tracą wartości odżywcze (np. witaminy, ważne dla prawidłowej pracy woreczka).
Potrawy nie powinny być ani za zimne, ani za gorące, by nie podrażniały błony śluzowej układu pokarmowego (także pęcherzyka).
Cześć! Jestem współautorką tego bloga i bardzo się cieszę, że tu jesteś!
Kim jestem?
Szczęśliwą mamą. Miłośniczką Toskanii. Blogerką z przyjemności, z zamiłowania. Pasjonatką zdrowego stylu życia, szeroko rozumianej – naturalnej pielęgnacji całego ciała. Kobietą dbającą o własne słowa, myśli i duszę. Żyjącą zgodnie z zasadą – „Wszystko do nas wraca”.
Zdrowy styl życia to moim zdaniem nie tylko zdrowa dieta (choć ma kluczowe znaczenie), aktywność fizyczna (też joga), odpoczynek, medytacja, odpowiednia ilość snu, zażywanie suplementów, ale również codzienne nawyki, które bardzo decydującą o jakości naszego życia.
Zdrowy styl życia to też pielęgnacja i stosowanie dobrych, naturalnych kosmetyków. A także codzienne dążenie do stawania się lepszą wersją samego siebie.
Zapraszam do komentowania i zadawania pytań.
Zostaw ślad po sobie 🙂