Z licznych analiz jasno wynika, że większość naszego społeczeństwa, nie jest świadoma ilości toksyn znajdujących się w organizmie.
Badania przeprowadzone przez TNS OBOP w 2006 r. wykazały, że co drugi Polak nigdy nie sprawdza jakie barwniki i konserwanty zawiera kupowana przez nich żywność.
W walce z toksynami pomaga nam i niezbędne jest zatem oczyszczanie.
Z tego artykułu dowiesz się czym są, jakie są ich źródła oraz jak obniżyć wchłanianie środków szkodliwych dla zdrowia.
Związki toksyczne są wszędzie. We wszystkim co nas otacza. Nieustannie jesteśmy narażeni na bezpośredni z nimi kontakt. Są wszechobecne w naszym środowisku: w wodzie, w glebie, w żywności…
Pomimo, iż występują zwykle w małych stężeniach spustoszenie, jakie mogą wywołać w naszym organizmie jest bardzo duże. Co za tym idzie – ciągnie to za sobą wiele konsekwencji i szkodliwych dla naszego organizmu reakcji.
Te szkodliwe substancje mogą w pierwszej kolejności doprowadzić do znacznego obniżenia odporności i uczucia chronicznego zmęczenia i stać się przyczyną wielu groźnych chorób. Już samo słowo „toksyny” budzi w Nas negatywne skojarzenia. Pierwsze co zwykle przychodzi nam na myśl, to zazwyczaj cyjanek, arszenik, strychnina, czyli wszystkie te pojęcia, z którymi zapoznaliśmy się na lekcji chemii.
Choć brzmią groźnie nie są aż tak szkodliwe jak substancje, których nie widać gołym okiem, nie czujemy ich smaku ani zapachu.
Pytanie, czy skoro są wszędzie, w domu, w pracy, w szkole i nie mamy na to żadnego wpływu, czy możemy informacje o nich zignorować? Otóż nie! Jeśli dzieje się inaczej, to zapewne dlatego, że nasza wiedza na temat o zatruciach toksynami obecnymi w środowisku jest zbyt mała.
Konwencja Sztokholmska
Sztandarową konwencją, która jako pierwsza poruszyła problem trwałych zanieczyszczeń organicznych jest Konwencja Sztokholmska sporządzona 23 maja 2001 roku w stolicy Szwecji. Niemalże 122 państwa uchwaliły konwencję dotyczącą problemów, jakie niosą za sobą trwałe zanieczyszczenia środowiska, i jaki mają negatywny wpływ na nasze życie oraz zdrowie. W konwencji wymieniono 12 szkodliwych dla człowieka substancji, ale ta lista nie jest zamknięta i wciąż się powiększa. Warto zwrócić uwagę, że temat to nie tylko problem globalny, ale również indywidualny, dotyczący każdego z nas. Cała paleta toksycznych związków, metale ciężkie i inne szkodliwe substancje są bardzo groźne dla naszego zdrowia. Z tych względów Ci, którzy do tej pory tego nie robili powinni zacząć zwracać szczególną uwagę na jakości żywności oraz kosmetyków, jakich używamy. Przede wszystkim zwracajmy uwagę na naturalne komponenty i składniki i nauczmy się korzystać z darów natury.
Działanie toksyn na nasz organizm
Organizm człowieka jest bardzo skomplikowany i złożony. Posiada on cały powiązany ze sobą system, który ma na celu nieustanne oczyszczanie naszego organizmu ze wszystkich, tzw. „brudów”, czy zanieczyszczeń. Tak, jak w naturze, łańcuch pokarmowy jest ze sobą ściśle powiązany i wyeliminowanie jednego elementu zaburza całe funkcjonowanie w przyrodzie, tak wadliwe działanie jednego z narządów, także się do tego przyczynia. Jak podają liczne publikacje naukowe mamy 7 systemów oczyszczania. Są nimi:
- Wątroba,
- Jelito grube,
- Nerki,
- Płuca i skóra,
- Nos, uszy oraz oczy,
- Tkanka tłuszczowa,
- Mięśnie i ścięgna.
Narządy – forma obrony
Należy pamiętać, że jeśli jeden z systemów nie spełnia swojej funkcji to automatycznie z pomocą przychodzi nam kolejny narząd. Wynika z tego, że wpływ toksyn na nasz organizm zależy przede wszystkim od możliwości samoistnego odtrucia. Kluczowe znaczenia mają tutaj takie narządy, jak: nerki, płuca i wątroba, gdyż to dzięki nim możliwe jest stateczne wydalenie wszystkich „brudów i śmieci” na zewnątrz. W wyniku tego, że niektóre z toksyn właśnie gromadzą się i zadomowiają w niektórych z tych narządów ich wydalenie jest bardzo trudne. Są miejsca, w których szkodliwe substancje gromadzą się na dłużej. Miejscem trwałego magazynowania niepotrzebnych związków i trucizn jest najczęściej układ kostny, włosy i paznokcie (np. w przypadku metali ciężkich).
Trend „anti – pollution”
Do najbardziej szkodliwych „trucizn” zaliczamy te, które mogą doprowadzić do bezpośredniego uszkodzenia funkcjonowania komórek ustrojowych. To te są najbardziej niebezpieczne. Działają niszcząco, czego skutkiem jest czasami nawet całkowite uszkodzenie komórek organizmu. Zauważmy, że media coraz częściej podkreślają zagrożenia wynikające z zanieczyszczenia środowiska. Coraz bardziej widoczny i popularny staje się ten trend również w kosmetyce. Już teraz powstają produkty kosmetyczne wpisujące się w trend „anti- pollution”, czyli takie preparaty, które mają za zadanie być tarczą ochronną przeciwko zanieczyszczenia środowiska. Ponieważ zmiany, jakie mogą dokonać w naszym organizmie czasami mogą być nieodwracalne – coraz częściej podejmuje się temat wspomagania oczyszczania przez suplementy diety. Na ten moment jest wiele preparatów, które zawierają (co bardzo ważne!) w 100% naturalne składniki, które odgrywają istotną rolę w oczyszczaniu organizmu ze wszystkich szkodzących toksyn.
Źródła toksyn
We współczesnym świecie źródeł toksyn może być nieskończenie wiele. Ciągły i nieustanny rozwój cywilizacji powoduje, że jesteśmy na nie bardziej narażeni niż kiedykolwiek. Nie jesteśmy w stanie uniknąć ich negatywne oddziaływania na nasz organizm. Do tych najbardziej powszechnych źródeł należą:
- leki, np. niesteroidowe leki przeciwzapalne, antybiotyki;
- żywność i zawarte w nich konserwanty, barwniki spożywcze, pestycydy, alergie;
- kosmetyki, zawarte w nich konserwanty i alergeny;
- zanieczyszczona woda;
- powietrze i znajdujące się w nim gazy, pyły i alergeny;
- choroby o podłożu zapalnym inicjujące powstawanie wolnych rodniki;
- przewlekły stres – również inicjuje on powstawanie wolnych rodników i zahamowuje fizjologiczne procesy oczyszczania ustroju;
- bakterie jelitowe, zaburzenie równowagi mikrobiologicznej – skutkują wytwarzaniem amin biogennych i innych szkodliwych związków takich jak siarkowodór czy amoniak.
Kilka porad na ograniczenie kontaktu z toksynami
ŻYWNOŚĆ:
- wybieraj, w miarę możliwości, żywność ze sprawdzonych źródeł
- zawsze sprawdzaj etykiety na żywności i wybieraj produkty z minimalną ilością środków konserwujących i ulepszających
- staraj się zastępować żywność puszkowaną mrożonkami lub produktami suszonymi
- przed spożyciem zawsze myj i obieraj warzywa i owoce
- stosuj filtry do wody
- jeżeli hodujesz rośliny w przydomowym ogródku, zwróć uwagę, czy jest położony
- dostatecznie daleko od ulicy; zawsze wybieraj organiczne metody uprawy roślin
KOSMETYKI:
- nie używaj kosmetyków zawierających syntetyczne substancje zapachowe
- ogranicz długoterminowe używanie trwałych farb do włosów
SPRZĘTY DOMOWE:
- nie korzystaj z mebli i wykładzin, których powierzchnia pokryta została substancjami chemicznymi, zastąp je przedmiotami wykonanymi z produktów naturalnych
- zrezygnuj z garnków aluminiowych
- nigdy nie podgrzewaj żywności w folii
Objawy nadmiaru toksyn w organizmie
Pisałam już o tym, że nadmierna ilość toksyn przyczynia się do zaburzenia funkcjonowania na poziomie komórkowym. Uszkodzenie komórki powoduje rozregulowanie całego systemu naturalnego usuwania zanieczyszczeń z organizmu. Jakie są pierwsze objawy, które sygnalizują nam nadmiar szkodliwych substancji? Do podstawowych objawów należą:
- Uczucie ciągłego zmęczenia
- Wahania nastroju oraz obniżenie sprawności fizycznej
- Częste bóle głowy
- Problemy z koncentracją
- Różne problemu skórne
- Znaczne obniżenie odporności
Zdrowy organizm – forteca obronna
„W trakcie ewolucji, nieustających ataków, w celu ochrony swojej stolicy – zdrowia, organizm stworzył potężną fortecę i armię obronną”
Organizm broni się przed rozwojem infekcji wykorzystując do tego cały układ odpornościowy. Do głównej armii obrony stolicy należą: cytochromy P450, glutationy, glikoproteiny P. Pierwsze z nich cytochromy wyłapują toksyczne substancje i w korelacji z wolnymi rodnikami tlenowymi zamieniają je w związki, które łatwo usunąć z organizmu. Kolejne z nich to glutationy. Wiele cząsteczek chemicznych wymaga specjalnego przygotowania do usunięcia ich z organizmu. Muszą być połączone z innymi cząsteczkami, tak aby stały się rozpuszczalne w wodzie lub tłuszczach. Rolę cząsteczek związujących szkodliwe związki spełnia m.in. glutation. Jego ilość powinna być na odpowiednio wysokim poziomie, aby eliminowanie toksyn odbywało się stosunkowo szybko. Ostatnie z nich glikoproteiny P to białka, które znajdują się w naszych jelitach. To one w głównej mierze odpowiedzialne są za „wypompowanie” czy wyprowadzenie toksycznych cząsteczek które usilnie próbują wniknąć do komórek.
Oczyszczanie
Nadwyrężony organizm, sygnalizujący o nadmiernej ilości substancji szkodliwych domaga się naszej szybkiej reakcji. Istnieje wiele metod oczyszczania organizmu. Pojęcie oczyszczania jest bardzo szerokie, dlatego temu zagadnieniu poświęcimy cały osobny artykuł, który pojawi się już wkrótce.
Kim jestem?
Bloggerką, pasjonatką zdrowego stylu życia. Poliglotką. Kocham konie i podróże.
Założyłam bloga, aby dzielić się swoją pasją. Moje 7-letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga mi rozwijać projekt Adelia.
Kocham konie i jestem ich Trenerem, to moja druga pasja – w sumie odkąd pamiętam, zwierzęta były obecne w moim życiu.