Zielona kawa szturmem podbija serca ludzi na całym świecie. Wiele osób korzysta z niej, wierząc, że jest to prosty i bezpieczny sposób na utratę zbędnych
Zielona kawa szturmem podbija serca ludzi na całym świecie.
Wiele osób korzysta z niej, wierząc, że jest to prosty i bezpieczny sposób na utratę zbędnych kilogramów.
Co więcej, badania pokazują, że ziarna tej kawy nie tylko odchudzają. Poprawiają wygląd skóry, dzięki czemu znacząco zmniejsza się cellulit.
Ziarna kawy – geneza
Wiele osób zaskoczyć może fakt, że zielona kawa to dokładnie to samo co każdego dnia spożywamy o poranku. Skąd więc taka różnica w kolorze i aromacie? Kawa spożywana na co dzień jest palona, co nadaje jej charakterystycznej barwy i smaku. Kawa zielona natomiast jest tylko zbierana i suszona. Dzięki temu, że nie zostaje poddana paleniu. Zostaje w niej sporo kwasu chlorogenicznego. On w połączeniu z kofeiną powoduje spadek wagi i zmniejszenie cellulitu. Zielona kawa spowalnia tempo metabolizmu węglowodanów. Najlepiej działa wtedy, gdy połączy się ja z kofeiną. Skuteczność kawy zielonej na odchudzanie została potwierdzona naukowo.
Właściwości kawy zielonej
Wspomniany wcześniej kwas chlorogenowy zmniejsza wchłanianie glukozy z pożywienia o 7 procent. Dotyczy to osób zdrowych jak i chorych na cukrzycę. Z tego powodu może być ona wykorzystywana do delikatnego łagodzenia objawów tej nieprzyjemnej choroby. Niestety, za pomocą zielonej kawy nie damy rady zrównoważyć wpływu wysoko tłuszczowej diety na nasze ciało, więc żeby terapia okazała się skuteczna, warto zadbać o odpowiednią dietę oraz aktywność fizyczną.
Kwas chlorogenowy jest także bardzo mocnym przeciwutleniaczem. Oznacza to, że kawa zielona znakomicie radzi sobie z wolnymi rodnikami, które wywołują stres oksydacyjny w komórkach, przyspieszając ich starzenie. Dzięki przeciwutleniaczom są one lepiej usuwane z organizmu, a ich działanie jest neutralizowane. Kawa zielona posiada również właściwości antynowotworowe, a także skutecznie radzi sobie z neutralizacją metali ciężkich w organizmie.
Więcej zalet
Nie są to oczywiście jedyne zalety zielonej kawy. Wspiera ona również pracę wątroby, chroniąc ją przed negatywnym wpływem używek i szkodliwych substancji. Wzmacnia również naszą odporność, gdyż jest odpowiedzialna za zwiększone produkowanie przeciwciał przez organizm. W zielonej kawie znajdziemy również mnóstwo cennych polifenoli,które działają przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Spotkać można w niej również kwasy, które zwalczają bakterie i wirusy.
Wiele osób niestety błędnie uważa kawę zielona jako lekarstwo na różnego rodzaju dolegliwości. Jej działanie jest w dużej mierze profilaktyczne i na pewno za jej pomocą nie odzyskamy utraconego zdrowia. Jedyną różnicą jest zrzucanie zbędnych kilogramów. W tym przypadku zielona kawa sprawdza się naprawdę bardzo dobrze. Należy jednak pamiętać, żeby spożywać ją z umiarem i rozsądkiem, gdyż jak wiadomo, nadmiar kofeiny może odbić się negatywnie na naszym zdrowiu.
Decydując się na zakup zielonej kawy, warto poszukać produktu o jak najlepszej jakości, który będzie zawierał w swoim składzie dużą dawkę kofeiny. Tylko wtedy kawa pokaże na co naprawdę ją stać.
ZIELONA KAWA, CO TO TAKIEGO?
Dla niektórych może wydać się to niemałym zaskoczeniem, ale jest to dokładnie ten sam rodzaj kawy, który jest spożywany przez miliardy ludzi każdego dnia.
Istnieje mnóstwo odmian drzew kawowych, ale ponad 90% z uprawianych gatunków to arabika, albo robusta. Każdy kawowiec jest pokryty ciemnozielonymi liśćmi, rosnącymi parzyście naprzeciwko siebie, a białe, delikatne kwiaty, które nieco przypominają kwiaty jaśminu, rosną wzdłuż gałęzi. Gdy płatki kwiatów opadną, pojawiają się malutkie, zielone owoce, które zawierają zazwyczaj dwa ziarenka, choć zdarza się, że jest tylko jedno – nazywa się je wówczas peaberry.
Owoc w takiej postaci dojrzewa 9 miesięcy. Dojrzałe owoce charakteryzują się purpurowo-czerwonym kolorem. Po zakończeniu zbiorów czerwone wisienki poddaje się obróbce. Jej celem jest dostanie się do ziarenek kawy, poprzez oddzielenie ich od miąższu, który jest kwaśny i nie nadaje się do spożycia.
NAJCZĘSTSZE ZASTOSOWANIA KAWY
Swoją niesamowitą popularność zdobyła szczególnie wśród osób, kóre chcą stracić na wadze. Oprócz standardowej wersji produktu, można zakupić kapsułki, które zawierają jej ekstrakt. To rozwiązanie znalazło wielu zwolenników, głównie dlatego, że jest zdecydowanie wygodniejsze – pozwala uniknąć mielenia i zaparzania ziaren.
Surowe ziarna kawy nadają się również do domowego wypalenia, aby następnie wykorzystać je do tradycyjnego zaparzania. Zasadniczo istnieją cztery możliwe sposoby wypalania kawy w domu: w domowym piekarniku, na patelni lub w woku, w maszynce do robienia popcornu, oraz w specjalnych maszynach do tego przeznaczonych. Proces wypalania nie jest aż tak skomplikowany, a własnoręcznie wypalona w domu kawa może okazać się lepsza niż jakakolwiek sklepowa, którą dotychczas piliście – głównie dlatego, że to Wy decydujecie o stopniu wypalenia jej ziaren.
Zastosowanie kawy w kosmetykach
Co może niektórych zdziwić, surowe ziarna kawy znalazły swoje zastosowanie także w kosmetykach. Zawarte w niej substancje pozwalają zachować zdrowy i młody wygląd skóry, dlatego też jej wyciąg stosuje się coraz częściej w kremach czy preparatach do profesjonalnych zabiegów w gabinetach kosmetycznych.
W ostatnim czasie szczególną popularnością cieszy się tłoczony na zimno olejek z zielonej kawy, niezwykle bogaty w antyoksydanty, który pomaga zwalczać wolne rodniki, oraz wspomaga walkę z celulitem. Na właściwości te wpływa obecność witaminy E oraz kwasu chlorogenowego, o których szerzej opowiemy.
Uważa się także, że olej z ziaren zielonej kawy zatrzymuje wilgoć w skórze, poprawia jej nawilżenie nawet lepiej niż olej jojoba, a to wszystko za sprawą wysokiej zawartości fitosteroli oraz kwasu linolowego.
ZIELONA KAWA A ODCHUDZANIE – FAKT CZY MIT?
Przyjmuje się, że właściwości odchudzające zielonej kawy zawdzięcza się składnikom zawartych w ziarnach, do których należą, m.in kwas chlorogenowy czy kafestol.
Wiele osób utrzymuje, że kwas chlorogenowy działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybicznie, a także utrudnia wchłanianie cukrów (węglowodanów), dzięki czemu organizm czerpie energię z zapasów tłuszczu. Jest też przeciwutleniaczem występującym w naturze, tak jak w przypadku yerba mate czy ziół. Niestety, większość kwasu chlorogenowego traci się w procesie palenia kawy, dlatego też picie tradycyjnej kawy nie dostarczy nam takich samych efektów.
Osoby przyjmujące kwas chlorogenowy w ramach badań średnio zrzuciły 8kg w ciągu 22 tygodni. Brzmi świetnie? Warto wiedzieć, że ten eksperyment uwzględniał intensywne ćwiczenia fizyczne, a także zmianę trybu życia. W związku z tym nie zostały udowodnione odchudzające właściwości kwasu chlorogenowego, a wpływ na metabolizm cukrów jest jedynie domniemany.
Podobnie sprawa ma się z kafestolem – udowodniono działanie tego związku na zwiększenie poziomu cholesterolu we krwi. Naukowcy zauważyli również wpływ kafestolu na ograniczenie działania kilku związków rakotwórczych, jednak nie są one w pełni udokumentowane – kafestol jest w dalszym ciągu przedmiotem badań, a mechanizm jego działania na enzymy wątrobowe i związki rakotwórcze wciąż jest testowany. Co ciekawe, dotyczy to przede wszystkim kawy zaparzanej za pomocą french press i po turecku – w przypadku kawy przelewowej, aeropressu czy rozpuszczalnej, zawartość kafestolu jest dużo mniejsza.
„Magiczne tabletki na odchudzanie”
Dr. Mehmet Oz prowadzi popularny program telewizyjny, w którym promuje przeróżne kuracje i środki medyczne. W jednym z odcinków wyemitowanych w 2012 roku, zaprezentował “magiczne tabletki na odchudzanie” zawierające zieloną kawę, rzekomo spalające tłuszcz. Badanie, którego wyniki zaprezentowano, składało się zaledwie z 16 osób, spośród których każda straciła na wadze – zarówno te, przyjmujące placebo, jak i GCA – ów magiczny środek.
czywiście, publiczność nie przykłada zbyt bacznej uwagi do rzetelności tego badania – krótko po emisji programu ilość wyszukiwań w internecie informacji dotyczących zielonej kawy gwałtownie wzrosła. Niedługo potem okazało się, że zespół, prowadzący badania, finansowany był przez producenta tabletek, zawierających ekstrakt właśnie z surowych ziaren kawy.
Po kilku miesiącach badanie zostało powtórzone, tym razem na nieco większej próbce, złożonej ze 100 osób. Połowa badanych otrzymała placebo, a druga połowa – ekstrakt z zielonej kawy. Zaprezentowano jedynie efekt dwutygodniowej kuracji – osoby, zażywające ekstrakt zrzuciły średnio ok. 0.9 kg, podczas gdy badani zażywający placebo – około 0.5kg.
Nie jest nam znane żadne badanie, rzetelnie potwierdzające odchudzające właściwości surowej kawy. Co więcej, badania te zlecane są najczęściej przez firmy produkujące suplementy z jej dodatkiem. Dlatego też, efekt może być różny i zależeć od indywidualnych preferencji konsumenta. Wszystkim, pragnącym zrzucić nadmierne kilogramy, polecamy sesję porannego biegania lub długi spacer! Zaoszczędzone w ten sposób pieniądze możemy przeznaczyć na kilka filiżanek pysznego espresso w ulubionej kawiarni.
A co ze zdrowiem?
Właściwości zielonej kawy wciąż są badane, podobnie jak jej wpływ na ludzkie zdrowie. Jest to produkt szczególnie polecanym i znany ze względu na dużą zawartość kwasu chlorogenowego. Zawiera ona około 60 000 mg kwasu chlorogenowego na kilogram ziaren, a dla porównania – napar z tradycyjnie wypalonej kawy to tylko 500 mg substancji. To właśnie kwas chlorogenowy odpowiada za większość korzystnych właściwości, wynikających ze spożywania tego rodzaju kawy.
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, ziarna zielonej kawy nie podlegają procesowi wypalania. To właśnie z tego powodu zachowują się w nich substancje przeciwutleniające z rodziny polifenoli oraz kwas ferulowy, które pozwalają zachować dobry, zdrowy wygląd skóry. Można zatem przyjąć, że skutecznie zwalcza toksyczne związki, które mają negatywny wpływ na naszą skórę.
Co jeszcze?
Niektórzy “eksperci” twierdzą, że jej spożywanie pozytywnie wpływa na leczenie Alzheimera, cukrzycy typu 2, a także różnorodnych infekcji. Jednak do tej pory nie przeprowadzono wystarczającej ilości badań, aby potwierdzić te informacje.
Nie ma jednoznacznych opinii, dotyczących tabletek z ekstraktem z zielonej kawy. Produkcja suplementów diety nie jest kontrolowana równie ściśle jak w przypadku zwykłych lekarstw. Każdy producent może skorzystać z innego składu i metod produkcji. To również oznacza, że ilość kofeiny w tabletkach może się znacząco różnić. Pomimo tego, że kofeina sama w sobie nie jest groźna… To w połączeniu z innymi suplementami (np. yerba mate czy ekstraktem z guarany), może znacząco zwiększyć ciśnienie krwi.
Nadmiar kofeiny może również powodować odwodnienie, a także spadek zawartości magnezu, potasu i wapnia we krwi. To wszystko powoduje, że napój z surowych ziaren kawy, pomimo iż sam w sobie nie wpływa negatywnie na zdrowie, w wyniku synergii z innymi substancjami, zawierającymi wysoką dawkę kofeiny, może wpłynąć niekorzystnie na naszą kondycję fizyczną.
Dawkowanie
W tej chwili nie ma wystarczająco dużo potwierdzonych informacji, aby określić optymalną dawkę kawy dla dorosłych, bądź też dzieci. Zależy to od wielu czynników, takich jak wiek, czy też stan zdrowia fizycznego oraz psychicznego. Należy pamiętać, że produkty naturalne nie zawsze są całkowicie bezpieczne i należy spożywać je z umiarem. Ważne jest postępowanie zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu, a w razie wątpliwości skontaktować się z lekarzem, bądź farmaceutą.
W 100 g zielonej kawy znajduje się około 14 kalorii, a w tym 3.3g węglowodanów. Można także znaleźć takie witaminy jak:
– witamina B1, witamina B2, witamina B12, witamina C, kwas pantotenowy, kwas foliowy
PRZECIWWSKAZANIA I MOŻLIWE SKUTKI UBOCZNE
Z pewnością przeprowadzono zbyt mało badań, aby stwierdzić wszystkie skutki uboczne bezpośrednio związane ze spożywaniem zielonej kawy.
Dotychczas stwierdzono, że może nasilić objawy niepokoju i nerwowości, dlatego jest niewskazana dla osób borykających się z zaburzeniami lękowymi. Wiąże się to z tym, że kawa zawiera związki kofeiny.
Kawa wysokiej jakości
Warto również pamiętać, że chociaż zielona kawa jest produktem w 100% naturalnym… To nie zawsze musi być to towar wysokiej jakości. Większość uszkodzonych, bądź też starych ziaren kawy trafia do produkcji kawy rozpuszczalnej.Zielonej również. Ponieważ te ziarna nie nadają się do dalszego wypalania i serwowania klientom. Nie ma się zresztą czemu dziwić. Przeciętni konsumenci i tak nie wyczują żadnych wad w zielonej, czy też rozpuszczalnej kawie.
Na opakowaniach również często brakuje informacji dotyczących dokładnego pochodzenia kawy. Najczęściej są to etykiety z bardzo ogólnymi informacjami, które często wprowadzają klienta w błąd, albo nic nam nie mówią. Takich produktów należy szczególnie unikać. Ponieważ żadna szanująca się palarnia, kawiarnia czy też sklep nie będą podawać tak małostkowych informacji na temat produktu, który sprzedają i polecają.
Kim jestem?
Bloggerką, pasjonatką zdrowego stylu życia. Poliglotką. Kocham konie i podróże.
Założyłam bloga, aby dzielić się swoją pasją. Moje 7-letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga mi rozwijać projekt Adelia.
Kocham konie i jestem ich Trenerem, to moja druga pasja – w sumie odkąd pamiętam, zwierzęta były obecne w moim życiu.